Rahsia Teknologi Manusia Zaman Kuno


Assalamualaikum Dan Selamat Sejahtera,,,
hehehe, macam biasa la kan

Ramai dari kita yang mambayangkan, manusia zaman kuno yang hidup ribuan atau jutaan tahun yang lalu adalah manusia zaman batu, tidak berpakaian dan tidak berteknologi. Jangan terperanjat, bahawa penemuan arkeologi oleh ahli-ahli sejarah adalah sebaliknya, iaitu teknologi mereka sanggatlah tinggi dan luar biasa dan boleh dikatakan setaraf dengan teknologi kita sekarang.

Bahkan ada yang menyatakan ianya lagi futuristik berbanding zaman sekarang. Mungkinkah disebabkan oleh faktor tertentu yang masih menjadi misteri, zaman purba yang serba canggih dan futuristik itu akhirnya lenyap sehingga dunia kembali menjadi mundur, tidak bertamadun dan jauh daripada perkembangan teknologi? Sehinggalah kira-kira 200 tahun lalu di mana manusia sudah berteknologi, maka barulah manusia meneroka kembali rahsia-rahsia sains.

Beberapa contoh penemuan ajaib yang boleh dianggap mengejutkan dunia sains hari ini ialah, antaranya pada tahun 1930, ahli arkeologi Austria, Dr Wilhem Konig yang menjalankan kerja mencarigali di daerah Khujut Rabula, dekat Baghdad; menemui suatu objek aneh tertanam di tapak itu. Objek itu terdiri daripada silinder tembaga, batang besi serta aspal yang disusun dalam sebuah bekas tanah liat seperti tempayan kecil setinggi 14 sentimeter (sm) dan berdiameter lapan sm. Penyelidikan lanjutan mendapati objek aneh itu ternyata berfungsi seperti bateri malah bateri kuno itu dianggarkan berusia 2,000 hingga 5,000 tahun lalu!

Penemuan menggemparkan itu secara tidak langsung mencabar sejarah berikutan bateri dikatakan pertama kali dicipta pada 1800 oleh Count Alessandro Volta. Maka penemuan itu membuktikan bateri cipta lebih awal lagi. Sepatutnya, Count Alessandro Volta tidak boleh diktiraf sebagi orang yang pertama mencipta bateri.
Penemuan itu juga secara tidak langsung menunjukkan masyarakat purba yang wujud 5,000 tahun lalu sudah menemui tenaga elektrik sekali gus 'menafikan' Michael Faraday sebagai individu pertama menemui induksi elektromagnetik dan hukum elektrolisis pada 1831. Jangan terperangat hasil dari Uji kaji mendapati bateri kuno itu mampu menghasilkan tenaga elektrik antara 1.5 volt hingga dua volt!!!

Di lokasi sama dengan penemuan bateri kuno di Baghdad, Iraq; turut ditemui kanta optik purba yang dihasilkan kira-kira 2,200 tahun lalu. Kanta purba sebesar kira-kira dua ibu jari itu dijumpai dengan bahagian kacanya sedikit retak. Sebelum penemuan menggemparkan itu, kanta dikatakan pertama kali dihasilkan di Eropah pada abad ke-16. Bagaimanapun penemuan kanta kuno itu menunjukkan masyarakat purba sudah lama mengetahui kaedah menghasilkan kanta serta mengaplikasikannya dalam kehidupan.

Antara penemuan lain yang dianggap luar biasa ialah, Pada 1901, penyelam di perairan pulau Antikythera, Greece menemui artifak berusia lebih 2,000 tahun dari sebuah runtuhan dasar laut. Artifak menyerupai jam itu dikaji penyelidik, Derek J De Solla Price dan didapati ia berfungsi sebagai 'kalkulator' atau mesin pengira yang menghitung pergerakan bintang dan planet.

Tahukah anda, bahawa raktor nuklear juga telah wujud sejak zaman kuno lagi? Pada 1972, sebuah reaktor uranium yang sudah wujud sejak dua juta tahun lalu ditemui di Oklo di Republik Gabon, Afrika. Kajian reka bentuk dan struktur lombong purba itu mendapati ia dapat mengekang radioaktif daripada tersebar malah teknologi reaktor dan kaedah digunakan pada zaman purba itu jauh lebih canggih daripada kaedah reaktor nuklear digunakan pada zaman kini. Maka manusia terpaksa menkaji untuk mendapatkan rahsia sains mereke. Ini bermakan teori ato, yang diasa kan oleh albert Ensatain telah dipraktikkan sejak zaman kuno lagi. Persoalan timbul sama ada manusia pada dua juta tahun lalu sudah menguasai teknologi atom dan menggunakan sumber nuklear sama ada sebagai sumber tenaga untuk kegunaan harian atau peperangan.

Teknolgi jantung tiruan pula, manusia kuno juga adalah orang yang awal mencipta dan menggunakan jantung tiruan. Tahukah anda, di dada kiri mumia anak lelaki dalam sebuah piramid Mesir, penyelidik menemui jantung buatan. Sejarah ilmu perubatan pada masa kini memperlihatkan jantung buatan hanya dihasilkan beberapa puluh tahun lalu tetapi penemuan itu memungkinkan jantung buatan sudah dihasil dan dipasang pada 5,000 tahun lalu.

Manakala teknologi robot pula sebenarnya telah dipolopor sejak zaman pemerintahan Kaisar Mu (976 hingga 922 SM) di China, pencipta berbakat, Ma Daifeng menghasilkan aplikasi robotik yang dibina tetapi berasaskan mekanisme mekanikal. Robot yang dibina dapat bernyanyi dan menari seperti manusia, membawa peralatan kepada tuannya selain mempunyai organ tubuh seperti tulang, otot, sendi, kulit dan rambut. Antara ciptaan Ma Daifeng juga adalah alat merekod jarak perjalanan selain aplikasi untuk industri kilang yang mampu bekerja tanpa kawalan manusia.

Dari segi teknologi kenderaan pula, manusia kuno tidak kurang hebatnya dimana ukiran purba ditemui di sebuah kuil Kerajaan Mesir Purba di Abydos, Mesir menunjukkan gambar kenderaan yang wujud pada zaman ini walaupun ukiran itu dianggarkan dihasilkan lebih 3,000 tahun lalu. Jangan terperanjat bahawa gambar berkenaan yang jelas kelihatan adalah helikopter, kapal selam, bot dan pesawat. Pada 1898, di sebuah makam kuno berusia kira-kira 2,200 tahun di Saqquara, Mesir, replika pesawat yang formatnya mirip dengan pesawat terbang moden ditemui!!!

Jadi, apakah yang boleh kita boleh belajar dari penemuan teknologi kuno ini? Antaranya ialah keupayaan manusia zaman kuno, jika dikaji dan diterokai ilmunya memungkinkan manusia boleh mencanggihkan lagi teknologi masa kini. Disamping itu, manusia zaman sekarang terutama Amereka Syarikat dan Eropah, jangan terlalu angkuh kerana berjaya mencipta bermacam-macam terkologi yang berkemungkinan telah diketahui atau digunakan sejak zaman kuno lagi!!! Mungkinkah manusia dulu telah menggunakan komputer? Mungkin juga, kalau tidak bagaimana mungkin mereka boleh mencipta piramid dan membuat lukisan gergasi di gurun Nasca (baca artikal sebelum ini)… Atau adakah teknologi- teknologi tersebuat hasil ciptaan manusia atau UFO?

Walhualamm…

Sumber : http://terjah.freephpnuke.org

Hikayat Si HikayatMalaya: Besok!!!s


Hikayat Si HikayatMalaya: Besok!!!s

Besok!!!s


Assalamualaikum Dan Selamat Sejahtera,,,
hah besok!!! emm besok ke esok ye???

Emm tak mengapa la, esok atau hari ini, aku akan postkan cerita tentang misteri sains
dalam post kali ini ada la cerita sedikit tentang teknologi-teknologi yang diaorang jumpa
selepas itu, ada juga teknologi yang kita tak sangka, orang masa dulu boleh buat
emm banyak lagi la
nanti korang baca la ye

Hikayat Si HikayatMalaya: ??? Itik ???


Hikayat Si HikayatMalaya: ??? Itik ???

Hari Ahad


Macam biasa !
Assalamualaikum dan Selamat sejahtera

hadoiiiii,esok hari ahad, hari bermulanya bekerja pada minggu baru,,,
huhuhu sebenarnya aku sangat-sangat tak ada mood nak bekerja ni
mana taknya, korang mesti ingat pasal budak-budak international tu kan!
hah! sebab itu la aku tak ada mood nak kerja, diaorang ni memang selalu menyakitkan hati je
hahaha, aku malas nak cerita lagi kenapa diaorang ni menyakitkan hati aku

huhuhu, hah! aku sebenarnya baru je balik dari Buj Dubai.
Buj Dubai tu apa?
hah! Buj Dubai tu la tempat-tempat nak beli barang-barang murah
alaaa macam korang pergi Petaling Street la atau korang pergi Central Market dekat
Kuala Lumpur tu, nak beli cenderamata banyak-banyak boleh la cari dekat sini

hehehe, emm aku pergi sana sebenarnya nak cari Motorola Droid X
tapi kat U.A.E lum sampai lagi kot, huhuhuhuh :(
aku rasa sekarang ni aku macam gila gadget la pula, hahaha

point cerita aku hari ni sebenarnya 
AKU SANGAT-SANGAT BOSAN DI DUBAI NI,,,
AKU NAK BALIK MALAYSIA!!! 
AKU NAK LEPAK DENGAN KAWAW-KAWAN AKU,,,
terutama sekali 
ANGAH(FADILAH), KENZO(AMEZ)
kalau boleh nak lepak lelama dengan KEN ^_^

??? Itik ???



Assalamualaikum dan selamat sejahtera,
hari ini aku dapat soalan daripada rakan sekerja aku
soalan tentang ITIK!
dia tanya "Ada berapa ekor itik?"
hehehe, sebenarnya ada sedikit ayat atau penerangan
sebelum dia hendak tanya pada aku "Ada berapa ekor ITIK?"

soalannya:

Saya ada 2ekor itik,
Seekor itik berada di depan,
Saya ada 2ekor itik!,
Seekor lagi berada di belakang!,
Ada seekor lagi di tengah-tengah,
Ada berapa ekor itik semuanya?

wakakakaka, memang agak kelakar bila aku fikirkan balik
hehehe, sebelum aku bagi jawapan,
korang fikirkan la jawapannya dulu, ^_^
aku nak kongsi dulu jawapan-jawapan yang kita orang fikirkan tadi

jawapan yang belum pasti:
mamat A : "aku rasa ada 5ekor itik!, sebab soalan tu kata ada 2ekor, selepas tu ada seekor di depan,
seekor di belakang dan seekor di tengah-tengah, jadi jawapannya 5ekor!

jawapan pada mula-mulanya aku terfikir, tapi aku tak pasti : ("aku rasa mungkin ada 7ekor, sebab ada 2ekor, seekor di depan, selepas tu ada 2ekor lagi, seekor di belakang dan seekor di tengah-tengah!")

tapi aku jawab kat mamat yang bagi soalan tu : " aku rasa jawapannya ada 3ekor je, sebab soalan tu bagi tahu ada 2ekor itik, seekor di depan dan seekor di belakang serta soalan tu menambah seekor lagi di tengah-tengah, jadi jawapannya 3ekor

hah!!! jawapan yang sebenarnya memang 3ekor pun, sebabnya sama yang aku cakap kat atas tadi
heheheheeheh

*tapi jawapan mamat sorang ni lagi best
"AKU RASA JAWAPANNYA TAK ADA! SEBAB ITIK TAK ADA EKOR!"
wakakakakakakakaka
jawapan ni aku memang nak bagi pecah perut la
hahahahaha

Burj Khalifa *AT THE TOP*


Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera
Okey, kali ni aku nak kongsi dengan korang pasal Burj Khalifa
Pada 09-Julai-2010 hari Sabtu, aku dengan kawan-kawan sekerja aku berjalan-jalan
ke Burj Khalifa, hehehe, memang best ^_^
aku memang kagum sangat dengan diaorang punya lift
lift diaorang memang sangat-sangat laju beb!!!
kalau tak silap aku tak sampai 1minit pun, kitaorang dah sampai kat atas dah
hehehe, lajukan?
okey sekarang nie aku bagi sikit profile tentang Burj Khalifa sikit yer ^_^

Burj Khalifa Profile

"Burj Dubai yang merupakan bangunan tertinggi di dunia yang seakan sukar untuk dipecahkan rekod ketinggiannya telah berjaya dirasmikan oleh pemerintah Dubai, Sheikh Mohammad Rashed al-Maktoum. Menara Dubai yang kini dikenali sebagai Burj Khalifa adalah bersempena  tanda menghormati Presiden Emeriah Arab Bersatu (UAE), Sheikh Khalifa Zayed al-Nahayan yang  juga adalah pemerintah Abu Dhabi, negara sekutu UAE yang membantu menyuntik AS$10 bilion tahun lalu untuk menyelamatkan syarikat pemaju hartanah gergasi Nakheel, iaitu anak syarikat Dubai World.

Burj Khalifa yang tingginya 828 meter mempunyai 160 tingkat memecah rekod Taipei 101 yang dirasmikan tahun 2004. Taipei 101 tingginya 509 meter mempunyai 101 tingkat dan juga sekali gus meletakkan Menara Berkembar Petronas yang pernah dicatat sebagai bangunan tertinggi di dunia telah jatuh ke tangga ke lima.

Burj Khalifa menelan belanja sebanyak RM67 bilion dan mempunyai lebih 3,000 unit kediaman, 1,200 ruang untuk membeli belah dan sembilan hotel itu sekaligus menjadi pusat membeli belah terbesar di dunia. Burj Khalifa juga adalah bangunan yang paling banyak tingkat, lif yang paling tinggi dan lif yang paling laju dengan kelajuan 64km/j.

Pelbagai pandangan telah diberikan terhadap menara ini. Ada yang menyatakan bahawa ia adalah satu mercu tanda keajaiban seni ketukangan serta teknologi pembikinan manusia dalam pembinaan bangunan. Ada juga yang menyebut bahawa Burj Khalifa telah mengulangi tamadun hebat manusia dalam pembinaan di Asia Barat selepas piramid (Piramid paling tinggi ialah Cheo setinggi 146.6 meter di Giza) yang muncul sebagai binaan tertinggi empat alaf lalu."
petikan dari http://minda-kembara.com/v2008/?p=2112
hehehe, salah satu aku malas nak taip ;p
Okey yang kat bawah ni, slideshow gambar-gambar aku pergi sana
nanti aku akan tambahkan lagi gambar-gambarnya
banyak lagi ni sebenarnya
^_^


Minggu Depan!!!


Slm and sejahtera
hurmm tajuk post aku kali ini minggu depan!!!
so minggu depan jer la aku update lg
sbnrnyer aku tak ader idea
ehh bkn tak ader idea, aku tgh malas nk taip
idea ader
tp kali nie idea psl masakkn la
hurmm aku rasa nnt aku nk start post yg br nnt ngan proper nyer ejaan la
bkn cam skang nie
campur hancur and terabor abis
hehehe
so yg nie maybe last kot aku pki ayat2 yg hancur lebur nie
emmm aku try yerrrrr ;p
tq baca ;p